neljapäev, 17. oktoober 2024

Täiskuu ei aja inimesi hulluks

Täna kell 14:26 saabub hetk kui Päike valgustab Maalt vaadates Kuu pinda maksimaalses ulatuses*. Laialdasemalt tuntakse seda hetke täiskuu nime all. Et parasjagu asub Kuu meile ka keskmisest lähemal, siis on see taevas veidi suurem ja heledam. Sellist täiskuu hetke tuntakse superkuu nime all. Kuu tõuseb täna umbes pool kuus, ehk siis kui Päike loojub ning tõuseb astronoomiliseks keskööks (suveajas umbes pool kaks) 44 kraadi kõrgusele lõunasse. Loojub see siis kui Päike on juba tõusnud umbes kell 9 ajal hommikul.

Värvide osas tugevalt võimendatud täiskuu 2022. aasta jaanuaris.

Tõstu aga käsi, et kes arvab või on vähemalt kuulnud väidet nagu oleks täiskuu aeg meditsiinitöötajatele, politseinikele ja päästjatele eriti kiire aeg. Seda väidet kuuleb vahel nende samade töötajate suust, ajakirjandusest ja tegemist on otsekui käibetõega, mida iga loll teab ja tunneb. Ometigi kui seda sama küsimust uurida statistika abil ehk siis üritades välistada inimlikku kalduvust asju mäletada, tähele panna ja meenutada valikuliselt või omistada ebatõenäolistele juhtumitele statistiliselt olulist väärtust, kaob väidetud seos otsekui võluväel.
Võtame näiteks väite, et EMO-d on täiskuu ajal kõiksugu haigete ja kannatajate poolt pilgeni täidetud. Kas keegi on seda ka konkreetselt uurinud? Vastus on, et muidugi ja korduvalt.
Näiteks 1996. aastal avaldati neljaaastane uurimus, kus vaadati kokku 150 999 patsiendi saabumise aega erakorralise meditsiini vastuvõtule. Lisaks vaadati, et millal kipuvad inimesed saama üledoose ja millal esines vaimse tervise probleeme (vaata viide1). Lühidalt ei suudetud selles uurimuses leida mingit statistilist tõestust, et täiskuu ajal ükski neist juhtumitest sagenes.
1992. aastal avaldatud metauuring (vaata viide3), kus vaadati 37 sarnast uuringut korraga, ei leidnud samuti mingit olulist seost täiskuu ja kõikvõimalike haiguste, hädade, kuritegevuse jms vahel. Küll aga leiti vähestest sellist seost näitavatest uuringutest olulisi vigu, kus arvesse oli jäetud võtmata kõiksugu teised rütmid - näiteks nädalavahetused, palgapäevad, kellakeeramised ja pühad. Ehk siis kui politseil on kõvasti tööd ja taevas särab täiskuu, siis tuleks vaadata, et kas äkki ei ole ühtlasi lihtsalt järjekordse "lõbusa" reedega. Teine oluline viga, mis taoliseid sensatsioonilisi uuringuid (mida muidugi ajakirjandus ka väga hea meelega jagab ja võimendab) mõjutab, on valimi ehk uuringus osalevate inimeste või juhtumite väike arv. Kui vaadata mõnekümnest inimesest koosnevat gruppi, siis võivad nende seas tahest tahtmata juhtuda ebatõenäolised juhtumised, mida oleks viga üldistada terve maailma kohta.
Eesti kohta on taolisi uurimusi kahjuks leida ei õnnestunud, kuid pole ka põhjust arvata, et me kuidagi teiste riikide kodanikest bioloogiliselt oluliselt erineks. Kuugeeni pole veel leitud.
Huvitav kombel leidis 2011. aastal Ameerikas läbiviidud uuring, et kui kuigi andmed seda väidet absoluutselt ei toeta, usuvad peaaegu pooled (40%) meditsiinitöötajad, et täiskuu (ja 13. ja reede) ajal on neil oluliselt rohkem tööd (vaata viide2). 2017. aasta Delfi artiklis, mis kannab taaskord väga klikihõngulist ja mõnes mõttes eksitavat pealkirja "Täiskuuöö EMO-s: keegi sai infarkti, keegi kukkus trepist alla! 3,3-promilline joovegi pole ime" räägib doktor Arkadi Popov aga, et " täiskuust rohkem mõjutavad neid palgapäevad ning ka ilus ilm" ja "tegelikult on meie jaoks kõige raskem päev hoopis esmaspäev, kui inimesed on terve nädalavahetuse oma hädasid kannatanud ja siis lõpuks sammud siia seavad."
Kokkuvõttes võib nüüdseks üsna kindlalt öelda, et seda paljuräägitud seost täiskuu ja inimhädadega lihtsalt ei eksisteeri. Ja isegi kui mingi pisikene seos on, siis saab seda väga edukalt seletada inimpsühholoogiaga. Nimelt võib see müüt olla mõnes mõttes ennast ise tekitav. Kui ikka Pauksoni horoskoopi ühes ja kristalli teises käes pigistav inimene isand Mangiga puuõõne poole sammub ja äkki märkab, et taevas särab ka täiskuu, siis võib ta veidi närviliseks muutuda. Ja närvilised inimesed satuvad veidi suurema tõenäosusega ka õnnetustesse, saavad paanikahooge, vihastuvad ja panevad majale tule otsa.
Igaks juhuks võib veel lisada, et täiskuu või kuutsüklite mõju ei ole suudetud leida (või on leitud seos liiga väike, et seda oluliseks pidada) ei une kvaliteedi, viljakuse, sünnitamiste, epilepsiahoogude, taimekasvu ja börsiturgude kohta. Huvitaval kombel on aga seos leitud öisete mootorattaga avariide juhtumise sageduses. 2017. aastal läbiviidud uuringus, kus vaadati 13 029 öisel ajal avariis hukkunud mootorrattureid, leiti, et täiskuu ajal või selle lähedal oli hukkunuid 5,3% rohkem kui muudel aegadel. On pakutud, et täiskuu (eriti kui see asub madalal horisondi kohal) võib näiteks kurvi tagant ootamatult välja ilmudes mootorrattureid ehmatada või häirida. Vaata viide4.
Üldiselt teeb aga täiskuu ja eriti veel superkuu ööd valgemaks ja seega ka ohutumaks ja lihtsamaks. Vähemalt meiesuguste tippkiskjate jaoks. Saakloomade eest rääkida ei julge.
PS: Tavaliselt meile sellistel teemadel, mis ebausku ja vandenõuteooriaid sisaldab, väga kirjutada ei taha. Seda väga lihtsal põhjusel. Lihtne vale jääb paremini meelde kui keeruline tõde. Seega ei tasu neid valesid isegi mitte kriitilises mõttes mainida, kuna möödaminnes lugeja jaoks võib mõne aja pärast sellest kõigest meelde jääda vaid, et "täiskuu ja õnnetuste vahel pidi mingi värk olema".
*Kuu ei saa paraku kunagi olla meie jaoks 100% ulatuses valgustatud, kuna see eeldaks, et me asume täpselt Päikese ja Kuu vahel. Siis toimuks aga ju kuuvarjutus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar