kolmapäev, 16. oktoober 2024

Komeedivaatlus Tõrvas

Siit-sealt on korduvalt läbi käinud, et oktoobri teises pooles ripub meie õhtutaevas komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). Heledusekõveraid uurides võib väita, et võimsuse poolest pole meie taevast nii hele komeet külastanud juba viimased 27 aastat (viimane 1997. aasta Pons-Brooks). Paraku pole ilm lubanud meil seda silmaga nähtavat komeeti veel Tõrvast vaadelda.

Parandame selle vea ja kutsume ka kõiki teisi huvilisi meiega liituma. Vaatame täna õhtul Tõrva linna servas teleskoobi ja binokliga komeeti ning üritame seda ka pildistada. Lisaks õnnestub meil tõenäoliselt vaadata ka peaaegu täiskuud ja planeet Saturni.

Komeedivaatluse asukoht kaardil. Link google mapsis: https://maps.app.goo.gl/KnEieZ3qM1yC45re9

Komeedi asukoht tähtede ja tähtkujude suhtes täna õhtul. Paremal olev Artuurus on hetkel läänetaeva kõige heledam täht, millest tuleks komeeti otsides liikuda paarkümmend kraadi lõuna poole. Pilt pärineb programmist Stellarium.

Viljam Takise eilne telefonifoto komeedist Soomaa rahvuspargist. Silmaga nähtavuse kohta vastas autor, et "sigahästi on silmaga näha". Täna on komeet tähtede suhtes juba mõned kraadid kõrgemal.
Kuna vaatlusriistu meil napib, aga uudishimulikke silmapaare võib kohale tulla mitmeid, siis palume kõigil võimalusel kaasa võtta oma teleskoobid, binoklid, monoklid, prillid ja muu suurendava optika (ka hea zoomi/objektiiviga kaamera sobib). Saate ise vaadata ja teistele ka jagada.
Kuna komeet asub vahetult peale päikeseloojangut madalal läänetaevas, siis vaatluse asukohaks on seekord Kaarlimäe tänava mõttelise jätku (see pikk sirge teelõik) kõrval asuv põllunurk - meie tavalisest vaatekohast paarsada meetrit edasi. Seal on avatud vaade läände. Tähistame vaatluse asukoha ka ühe auto katusele paigaldatud kollase laternaga, mis peaks juba kaugelt silma paistma.
Koguneda võib peale päikeseloojangut ehk umbes kell 19:00. Komeet püsib vaadeldavana umbes poole üheksani. Peale seda see loojub ning ka pilved pressivad peale. Riidesse tasub ennast panna väga soojalt!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar