esmaspäev, 7. oktoober 2024

Here missioon stardib uurima asteroidipaari

Täna või homme peaks Floridast Canaverali neemelt startima kosmosemissioon nimega Hera. Tegemist on mõnes mõttes Euroopa Kosmoseagentuuri jätkumissiooniga NASA DART missioonile, mille käigus põrgatati natuke enam kui kaks aastat tagasi asteroid Dimorphosega mitu kilomeetrit sekundis liikuv kosmosesond. Selle eesmärgiks oli sisuliselt kineetilise mürsuna muuta õige pisut Dimorphose orbitaalkiirust oma emaasteroid Didymose ümber. Pikemas plaanis on tegemist inimkonna esimese katsetusega tahtlikult ja kontrollitult muuta asteroidide trajektoori, millest õpitud kogemused võivad olla hindamatud olukorras kus teha tuleb sama Maad ohustavate taevakehade puhul.

DARTi kokkupõrge Didymosega, nähtuna Licacube nimelise minisatelliidi pardalt 2022. aasta septembris.

DARTi missioon oli edukas. Kokkupõrke tagajärjel kahanes 160 meetrise Dimorphose orbiidi periood endast mitu korda suurema Didymose ümber 32 minuti võrra. Kuigi seda ei olnud iseenesest palju, võib taoline pisikene muutus olukorras, kus me teame, et asteroid ohustab Maad mitu aastat tulevikus, olla määravaks liigi hävingu või säilimise vahel (väikesed muutused võimenduvad aja jooksul).

Loodetavasti varsti planeetidevahelisse ruumi startiva Hera eesmärgiks on asuda 2026. aasta detsembrist Didymose orbiidile ning uurida muuhulgas lähemalt DARTi poolt tekitatud löögikraatrit. Seeläbi saab aimu asteroidi siseehitusest, koostisest ja kuidas taoliste kokkupõrgete käigus energia vabaneb. Lisaks suuremale Hera sondile, on missiooniga kaasas kaks kingakarbi mõõtu kuup-sateliiti nimedega Milani ja Juventas, mille ülesandeks on kaardistada Didymose gravitatsioonivälja ja mineraalkoostist. Lisaks üritavad need oma missiooni lõpuks ka sellel maanduda.

Hera pakituna Falcon 9 ninakoonusesse.

Kustniku nägemus Herast ja sellega kaasas olevatest kuupsatelliitidest Didymost uurimas.

Hera laboris
Hera start SpaceX Falcon 9 raketi abil peaks aset leidma täna kell 17:52. Juhul kui ilm seda ei luba, toimub uus katse homme. Hetkel on olud Floridas üsna pingelised, kuna lähipäevil peaks sinna saabuma orkaan Milton.
Otseülekannet stardikatsest saab vaadata siit: https://www.youtube.com/live/kHoKhL56KZ0?si=nk7-J9xENH_tLUbe

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar