reede, 6. september 2024

BepiColombo neljas möödalend Merkuurist

Eile sooritas Euroopa ja Jaapani kosmoseagentuuride koostöös valminud missioon BepiColombo oma neljanda möödalennu Päikesesüsteemi piseimast planeedist - Merkuurist. Sond möödus manöövri käigus planeedi kraatrilisest pinnast vaid 164 kilomeetri kauguselt. Seda on kusagil 35 kilomeetrit vähem, kui alguses planeeriti. Selle tulemusel jõuab kahest orbiiterist koosnev kaksikmissioon Merkuuri orbiidile alles 2026. aasta nevombris ehk kavandatust peaaegu aasta hiljem.




Aprillis avastati, et sonde transportiva mooduli elektrilised tõukurid ei tööta ettenähtud võimsusega. Uurimine paljastas, et selle päikesepaneelide ja nendest energiat ammutava voolujaoturi vaheline suhtlus on mingil põhjusel häritud. Selle tulemusel jäävad tõukurid energianälga. Õnneks suutis ESA Lennudünaamika meeskond missioonile kavandada teistsuguse trajektoori, tänu millele suudetakse sellega vaatamata häiretele täies mahus jätkata. Samas eeldas see eilse Merkuuri möödalennu sooritamist planeedile lähemalt ning muudatusi ka tulevikus, millest kõige suuremaks on sondide saabumine Merkuuri orbiidile hiljem.
BepiColombol on kavas veel kolm lähedast möödalendu Merkuurist. Nende eesmärgiks on läbi planeedi gravitatsioonilisele mõju muuta tasapisi selle trajektoori ja kiirust, kuna Päikesele nii lähedal oleva ja selle ümber väga kiiresti tiirleva Merkuuri orbiidile praktilistel kaalutlustel teisiti ei pääse.



Kord oma sihtmärgi ümber jõudnult eraldub Bepicolombo kaheks iseseisvaks sondiks. Neist esimene ja suurem on Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) Mercury Planetary Orbiter ehk MPO. Teiseks on Jaapani Kosmoseagentuuri (JAXA) Mercury Magnetospheric Orbiter ehk MMO. Kahe peale kokku hakkavad need uurima Päikesesüsteemi väiksema planeedi mõistatusliku siseehitust, magnetvälja teket ja sünnilugu. Nendest saab kolmas ja neljas Merkuuri külastanud sond NASA Marineri 10 ja MESSENGER nime kandvate uurimissondide järel.

Kuna enne orbiiterite eraldumist on MPO põhiline kaamera Jaapani sondi poolt varjatud, siis allolevad fotod eilsest möödalennust on tehtud BebiColombo võrdlemisi madala lahutusega vaatluskaamerate poolt. Ometigi lubavad need näha näiteks Merkuuri väheuuritud pooluseid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar