kolmapäev, 11. september 2024

Astronoomiaklubi astrofotod: Kalifornia udukogu Persuses (NGC 1499/Sh2-220)

Viimased nädalad on astrofotograafia jaoks olnud suurepärased. Kuuvabad, pimedad ja enamasti selged ööd on lubanud taevast koguda mitkümmend tundi fotomaterjali, mida alles nüüd on viimaks mahti vaikselt kokku panna. Sest, et üks asi on taevast pildistada ja veidi teine asi neid pilte sorteerida, kalibreerida, integreerida ja tulemusest tarkvara abil välja meelitada nii palju huvitavat kraami kui võimalik.

Alloleval fotol, kus on koos kolmel ööl kokku 13,5 tundi kogutud materjal, on Perseuse tähtkujus asuv Kalifornia udukogu (NGC 1499/Sh2-220). Sellise hüüdnime on see saanud, kuna taolistel pika säriajaga fotodel meenutab see veidi Kalifornia osariigi kuju. Kusjuures Kalifornia osariigi keskel asuva vaatleja jaoks liigub see juhuse tahtel ööpäeva jooksul läbi täpselt seniidist.


Et udu pindheledus on võrdlemisi madal, on seda isegi vähese valgusreostuse korral väga keeruline või suisa võimatu vaadelda. Avastati see alles 1884. aastal tuntud ameerika astronoomi E. E. Barnardi poolt, kes vaatles seda 6tollise läätsteleskoobiga tõeliselt pimedast taevast (toona oli pimedust oluliselt rohkem).
Kujutab see endast ligi 100 valgusaastat laia ja meist kusagil 1200 valgusaasta kaugusel asuvat vesinikgaasist ja tolmust koosnevat pilve, mille tihedamates osades tekivad ilmselt ka noored tähed. Näha saame me seda peamiselt tänu selle lähistel asuvale O-tüüpi hiidtähele nimega Xi Persei (teise nimega Menkib), mis asub fotol udu "kohal". Xi Persei on Päikesest kusagil 30 korda massiivsem, viis korda kuumem ja ligi 300 tuhat korda heledam. Kusjuures see on üldse üks kuumimaid silmaga nähtavaid tähti taevas. Tähe võimas kiirgus ongi see, mis Kalifornia udukogu nähtavaks ioniseerib (aatomite küljest lüüakse elektronid lahti ning kui need uuesti ühinevad kiirgub iseloomulik punakas valgus).
Tehnika: Sharpstar 61EDPH III+ 0.75 reducer, kaamera ZWO ASI071MC-PRO, 152x320sek, gain 120, filter L-Enhance, monteering EQ6R-PRO, gideeritud. PHD2, NINA, Pixinsight.
PS Tuletame meelde, et kõiki meie astrofotosid on meilt võimalik lõuendtrükis (või soovi korral mingis muus trükis) tellida ning seda tehes Tõrva Astronoomiaklubi toetada.
Tellimise kohta saab lugeda lähemalt siit: https://www.astromaania.ee/.../osta-louendeid-ja-toeta...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar