esmaspäev, 2. september 2024

Astronoomiaklubi astrofoto: Põhja-Ameerika udukogu (NGC 7000)

Ööl vastu pühapaeva sai mõneks tunniks tähistaevasse suunatud meie väike aga tubli Sharpstar 61EDPH III teleskoop, läbi mille on võimalik jäädvustada alasid, mis suuremate teleskoopide vaatevälja lihtsalt ära ei mahu. Üheks selliseks alaks on Luige tähtkuju heledaima tähe Deenebi lähistel asuvad kauged aga suured udukogud hüüdnimedega Põhja-Ameerika udukogu (NGC 7000) ja Pelikani udukogu (IC 5070). Sellised nimed on need saanud oma kujude tõttu, mida hea fantaasia korral võib ka antud fotolt märgata. Selleks tuleks seda vaadata 90 kraadi päripäeva pööratult.

Mõlemate udude korral on tegemist meist umbes 2600 valgusaasta kaugusel asuvate ja läbimõõdult üle saja valgusaasta laiuste tolmu ja gaasi poolest rikkalike piirkondadega, mille servades sünnivad uued tähed. Udukogud paneb heledama üks eriti massiivne ja kuum täht, mis kannab tähist J205551.3+435225*. Paraku asub see täht või õigemini kaksiktäht meie vaatenurgast foto ülemises pooles nähtava tumeda tolmupilve taga ning paistab meile seetõttu 10 tuhat korda nõrgemalt kui võiks. Kommentaarides näitame noolega selle asukoha fotol.
Lisaks udule tasub korraks nautida neid tuhandeid tähti, mis meie ja udu vahele jäävad ning pildil otsekui müra meenutavad. Põhjus miks neid just sellel fotol nii palju kohtab on selles, et udukogud asuvad Linnutee tasandi suunas, kus leidub tähti oluliselt rohkem kui teises suundades.
Foto on töödeldud niinimetatud HOO toonidesse.

Tehnika: Sharpstar 61EDPH III+ 0.75 reducer, kaamera ZWO ASI071MC-PRO, 28x240sek, gain 120, filter L-Enhance, monteering EQ6R-PRO, gideeritud. PHD2, NINA, Pixinsight.
*tähte kataloogitähisega J205551.3+435225 kutsutakse vahel ka lihtsalt Bajamari täheks. Tegemist on originaalse hispaaniakeelse nimetusega Bahama saarestiku kohta, mida kutsuti "Islas de Bajamar" ehk tõlkes "mõõna saared". Asi selles, et laevadest oli neid madalaid saari hea märgata vaid mõõna korral. Kuid miks selline nimi anda tähele? Kui udu meenutab Põhja-Ameerika mandrit, siis kõnealune täht asub umbes seal, kus peaksid asuma Bahamad.

Bajamari tähe asukoht. Kui selle ees tumedat tolmu ei oleks, paistaks see meile hõlpsasti ka palja silmaga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar