neljapäev, 22. august 2024

JUICE möödus Kuust ja Maast

Nädala alguses sooritas oma esimese möödalennu Kuust ja Maast Euroopa Kosmoseagentuuri kosmosesond JUICE ehk pikemalt Jupiter Icy Moons Explorer (tölkes Jupiteri jäiste kuude uurija). Tegemist on tegelikult üldse ajaloo esimese taolise topelt-manöövriga, mille eesmärgiks on sondi trajektoori ja kiirust muuta selliselt, et see jõuaks Jupiterini minimaalse kütusekuluga. Esialgu lennutas keerukat matemaatikat ja täpset navigatsiooni eeldanud Kuu ja Maa möödalend sondi kohtuma aasta pärast Veenusega, peale mida möödub see veel Maast 2026. ja 2029. aastal. Jupiteri ja selle jäisete kuude juurde peaks see jõudma alles 2031. aasta juuliks.

Esmaspäeval lähedalt Kuust möödudes ning selle gravitatsiooni ära kasutades kogus JUICE endale 0,9 km/s kiirust juurde. Teisipäevane Maast möödumine jällegi vähendas selle kiirust 4,8 km/s võrra, kuid kahe möödalennu peale kokku suudeti sondi trajektoori painutada ligi 100 kraadi jagu võrreldes algsega. On hinnatud, et tänu sellele suudeti säästa kusagil 100-150 kilogrammi kütust. Kokku oli sondi pardal alguses kusagil 3,6 tonni kütust (üle poole sondi kogumassist), millest suuremat osa läheb tarvis tulevikus manööverdamiseks Jupiteri süsteemis. Seega iga gramm on arvel.




Käesoleva aasta aprillis Maalt startinud JUICE on üsna kogukas aparaat, mis ulatub lahtivolditud päikesepaneelidega ligi 25 meetrit. Sondi küljest leiab kokku 11 erinevat teaduslikku instrumenti, mille hulka kuuluvad erinevad kaamerad, spekromeetrid ja ka näiteks radar ja laser-kõrgusemõõdik. Selle kõige eesmärgiks on eelnevast oluliselt lähemalt uurida Jupiteri nii-öelda jäiseid hiidkuusid Europat, Callistot ja Ganymedest, mille pinna all peaks kõigi eelduste kohaselt asuma hiiglaslikud vedela vee ookeanid. Peale kõigi kolme kuu uurimist Jupiteri orbiidil, peaks JUICE lõpetama Päikesesüsteemi kõige suurema ja veerikkama kuu Ganymedese orbiidil.
Möödalendude ajaks lülitati JUICE kokku 11-st instrumendis sisse 10, nende hulgas selle peamine kaamera lühendatud nimega JANUS*. Tulevatel nädalatel peaks avalikusega jagatama kõrglahutuslikke fotosid Kuu ja Maa pinnast ning erinevaid teaduslikke mõõdistamisi, mis pakuvad esimese testi JUICE võimekusele aastate pärast sama teha meist sadade miljonite kilomeetrite kaugusel asuvas Jupiteri süsteemist.
*kaamera nimi JANUS on lühend ladinakeelsest lausest "Jovis, Amorum ac Natorum Undique Scrutator", mis kõlaks tõlgitult "kõikehõlmav vaatlus Jupiterist, tema armulugudest ning järglastest". Näib, et huumorisoon ei ole teadlaste hulgast kadunud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar