teisipäev, 6. august 2024

German Titov ja Vostok 2

Täna, 63 aastat tagasi sai Nõukogude Liidu kosmonaudist German Titovist esimene inimene, kes viibis Maa orbiidil terve ööpäeva. Vostok-2 nimelises kosmoselaevas tegi Titov Maale peale 17 tiiru, ületades sellega mõned kuud tagasi esimese inimesena kosmosesse saadetud Juri Gagarini rekordi. Gagarin tegi Vostok-1 laevaga Maale peale vaid ühe tiiru ning vahepeal toimunud USA mehitatud Mercury-Redstone 3 ja 4 missioonid olid olnud suborbitaalsed.

German Titov.

Vostok-2 missiooni mõtteks oli uurida pikajaalise kaaluta oleku mõju inimesele. Kusjuures praktiliselt kohe kui Titov kosmoselaevas kaaluta oleku saavutas, edastas ta juhtimiskeskusesse, et tunneb tugevat iiveldust. Katsed midagi süüa lõppesid oksendamisega. Tänapäeval on kosmosehaiguseks kutsutud sündroom hästi tuntud ning esineb kusagil pooltel esmakordselt kosmosesse reisivatest inimestest. Selle põhjuseks arvatakse olevat vastuolu nägemissüsteemi ja tasakaaluorganite poolt ajule edastatud signaalide vahel. Mõnedel haruldatel juhtudel ei suudagi astronaudid/kosmonaudid sellega harjuda ning peavad sisuliselt ametit vahetama.

Kunstnik Andreas Kjær-Jenseni taaslooming Vostok 2 kosmoselaevast Maa orbiidil.
Titovi puhul oli tegemist arusaadavalt alguses väga ehmatava reaktsiooniga ning kosmonaudil soovitati magada. Lõpuks õnnestus tal vaatamata iiveldusele uinuda ning ta magas järjest üle kaheksa tunni. Peale ärkamist väljendas ta endiselt kehva enesetunnet, kuid peale 12ndat orbiiti olevat ta sellest üsna ootamatult ja täielikult toibunud.
Oma lennu ajal korrigeeris Titov esimese kosmonaudina oma laeva marsruuti, tegi esimese inimesena orbiidilt Maast pilti, filmis esimesena Maad kokku 10 minutit ning vestles otseülekandes toonase Nõukogude Liidu juhi Nikita Hruštšoviga. Kusjuures enne Vostok-2 lendu tehti kõik missiooniga seotud raadiosagedused avalikuks, mis lubasid laevast väljuvat sidet ja telemeetriat vastu võtta ja kuulata üle kogu maailma.

Esimene inimese poolt tehtud foto Maast orbiidil.
Atmosfääri sisenedes ei eraldunud sisenemismoodul teenindusmoodulist ning terve laev olevat hakanud kontrollimatult pöörlema. Alles siis kui kuumus neid ühendavad kinnitused läbi põletas, sai sisenemismoodul normaalselt jätkata. Lõpuks Titov katapulteerus plaanipäraselt moodulist ning maandus turvaliselt Krasni Kuti linna lähistel.
Sellega oli Titov esimese inimesena ajaloos tõestanud, et kosmoses on võimalik elada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar