kolmapäev, 28. august 2024

Fotod JUICE Kuu-Maa möödalennust

Eelmise nädala alguses sooritas ennast vaikselt Jupiteri ja selle kuude poole manööverdav JUICE kosmosesond Kuust ja Maast lähedased möödalennud. Selle eesmärgiks oli sondi trajektoori ja kiirust muuta selliselt, et see tulevatel aastatel Veenusest ja seejärel uuesti kaks korda Maast möödudes jõuaks viimaks Päikesesüsteemi suurima planeedi juurde. Taoliste niinimetatud gravitatsiooniliste linguheidete mõtteks on säästa võimalikult palju sondi väärtuslikku kütust, mida läheb hiljem Jupiteri süsteemis tarvis.
JUICE missioonist kirjutasime pikemalt siin: https://www.astromaania.ee/.../esa-ambitsioonikaim...
Ja ajaloolisest topelt-möödalennust siin: https://www.astromaania.ee/.../juice-moodus-kuust-ja...
Kui algselt jõudsid möödalendudest Maale vaid sondi madala lahutusega vaatluskaamera fotod, siis nüüd on saabunud ka selle peamise teaduskaamera JANUS lähijäädvustused meie kaaslasest ja koduplaneedist. Seda tehes said astronoomid ja insenerid testida kaamera korrasolekut ja valmisolekut teha aastate pärast sama Maast sadade miljonite kilomeetrite kaugusel. Kusjuures näitajate järgi peaks JUICE olema võimeline pildistama Jupiteri ja selle kuid senisest 50 korda suuremas lahutuses.













PS: allolevad fotod on must-valged, kuna esialgu testiti kaameraga erinevaid filtreid (neid on kokku 13). Osad fotod on meelega udustatud ja osad meelega üle-valgustatud - eesmärgiga testida, et kui palju infot suudetakse fotodelt tuvastada. Nagu enamus kosmosemissioonidega kaasas olevad kaameraid on ka JANUS monokromaatiline, mis tähendab, et kaunid värvifotod pannakse kokku alles läbi mitme filtri tehtud kaadritest (näiteks punane, roheline ja sinine). Nii suudab kaamera jäädvustada objekte oluliselt paremas lahutuses ja kvaliteedis. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar