teisipäev, 30. juuli 2024

Astronoomiafestival 2024 Ristnas

9.-13. augustil Harjumaal Ristna sadamas toimuvalt Astronoomiafestivalilt ei pea tingimata lahkuma vaid uute teadmiste ja kogemustega. Täiesti vabalt võib õnnestuda sealt koju minna ka mõne fotodel leiduva teleskoobi või binokliga. Selda eeldusel, et festivalil toimuval viktoriinis leitakse ennast kolme parima võistkonna hulgast.

Astronoomiafestivali suursponsoriks on teleskoopide ja nende lisaseadmete müügiga tegelev e-pood https://teleskoobid.ee/. Tänavu leiab nende poolt pakutud auhindade seast mitmeid peegel- ja läätsteleskoope ning täiesti korralikke taevasse suunamiseks mõeldud binokleid. Algajale taevavaatlejale-astronoomiahuvilisele hea alguse tegemiseks muud väga vaja polegi. Kusjuures auhinnad nendega ei lõppe, kuid las mõni asi jääda ka üllatuseks.

Viktoriin ise koosneb kahest osast.
Neist esimene on üsna tüüpiline teoreetiline osa, kus kuni kolmeliikmeline võistkond peab kirjalikult vastama küsimustele teemades, mis puudutavad Päikesesüsteemi, tähti ja taevast, universumi, astronoomilist ajalugu ning variat.
Teine ehk praktiline taevatundmise osa on veidi omapärasem, kuid samas põhinõtteliselt ka eelnevalt õpitav. Selles voorus on võistkondade ülesandeks (loodetavasti selges) öötaevas astrolaseri abil kätte näidata ning nimetada võimalikult palju sealt leitavaid objekte - planeete, tähti, täheparvi, tähtkujusid, asterisme jne. Vältimaks tobedaid olukordi, kus keegi hakkab järjepidevalt osutama näiteks planeet Jupiterile ning nimetama selle pähetuubitud kuid, peavad objektid olema vähemalt keskmise silmanägemisega inimesele silmaga eristatavad.



Taevatundmise finaal käib nii-öelda wipeout-i põhimõttel. See tähendab, et võistkond saab endale punkte koguda selle hetkeni, kuni keegi nende liimetest eksib. Eksimuseks on näiteks see kui keegi näitab objektile ja ütleb selle vale nime, ei näita/ütle etteantud sekundite jooksul midagi või kui osutatakse/nimetatakse objekti, mida keegi juba eelnevalt nimetas. Seega mäng käib igas mõttes mälu ja tähelepanu peale.
Lõpuks teoreetilises ja praktilises osas kogutud punktid liidetakse ning nende põhjal selgitatakse välja paremusjärjestus.
Viktoriinist osa võtmiseks tuleks ennast Astronoomiafestivalile registreerida. Seda saab teha siin: https://festival.astronoomia.ee/registreeri/




NB! Toitlustust saab festivalil oleku ajaks endale tellida veel ainult tänase (25. juuli) jooksul. Seega tasub kiirustada. Pääset ja telgikohta festivalile saab lunastada ka koha pealt, kuid nii enda kui korraldajate aega väärtustades tasuks ennast ikkagi eelnevalt kirja panna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar