esmaspäev, 24. juuni 2024

Saturni kuu Helene

Saturni üks paljudest pisikuudest on nime saanud Zeusi ja Leda tütre Helene järgi, kelle ilu olevat tuntud üle kogu Vana-Kreeka. Teised selle nimed on Saturn XII ja Dione B, kuna kuu tiirleb ümber Saturni koos Dione nimelise suurema kuuga ning on seega vaid üks neljast teadaolevast niimetatud Trooja kuust*. Kuna ka Helena mütoloogiline lugu oli seotud kuulsa ja traagilise saatusega Trooja linnaga, tundub sellele valitud nimi igati sobilik.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI/Jason Major

Kuigi Helene avastati maapealsete vaatlustega juba 1980. aastal ning pildistati lähemalt Voyageri kosmosesondide läbilendudel Saturni süsteemist, saadi sellest siiani kõige paremad vaated kosmosesond Cassini abil. Näiteks 2010. aastal möödus Cassini sellest kõigest 1800 kilomeetri kauguselt ning suutis seda pildistada lahutuses 24 meetrit piksli kohta.

Helene on keskmiselt vaid 36 kilomeetrise läbimõõduga, kuid nähtavasti kaetud paljude suurte lohkudega (vanade meteoorikraatritega), mis on omakorda täidetud peene ja valgust hästi peegeldava tolmuga. Kusjuures selle tiirlemisuunda vaatav külg on oluliselt tolmusem kui teine. See vihjab, et tolm on kuu pinnale suhteliselt hiljuti ladestunud. Kuna Helene gravitatsioon moodustab Maa omast vaid 1/11 000, on seda kattev tolm väga madala tihedusega ning vooluvuselt sarnane vedelikega. Antud fotolt on hästi näha kuidas see on kõrgematest piirkondadest madalamatesse voolanud jättes endast maha iseloomulikud jutid.

*Trooja kuud on kuud mis tiirlevad suuremate kuude orbiitidel 60 kraadi nendest ees ja tagapool niinimetatud Lagrangiani punktides L4 ja L5, kus süsteemi gravitatsioonijõud tasakaalustuvad. Ka planeetidel on troojalasi. Näiteks Jupiteri orbiidil sellest ees ja taga on avastatud ligi 10 tuhat troojalasest asteroidi. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar