kolmapäev, 12. juuni 2024

Koroljevi kraater Marsil

Marsi põhjapooluse servas Planum Boreumi nimelisel tasandikul asub üksik hiiglaslik kraater, mis kannab Nõukogude Liidu legendaarse kosmoseprogrammi juhi järgi nime Koroljevi kraater. Tegemist on 81 kilomeetrise läbimõõduga ja kaks kilomeetrit kõrgete servadega löögikraatriga, mis sisaldab kusagil 60 kilomeerit laia ja 1,8 kilomeetrit paksu jääkoorikut. Jää kraatris on püsiv, kuna selle sügavus ja servad toimivad loodusliku külmalõksuna, lubades selle kohal oleval atmosfääril olla jahedam kui ümbriseval tasandikul. Ühtekokku sisaldab kraater ligi tuhande Peipsi järve jagu vett.

Vaade Marsi põhjapoolusele ja polaarmütsile Vikingi orbiiteri vahendusel. Koroljevi kraater asub sellel üleval ja natukene paremal paistva valge ringina.

ESA Mars Express uurimissondi 2018. aasta vaade Koroljevi kraatrile. Foto koosneb tegelikult viiest ribast, mille sond viie orbiidi jooksul kraatrist üle liikudes jäädvustas. Foto lahutusvõime on kusagil 21 meetrit üe piksli kohta. Suuremalt: https://upload.wikimedia.org/.../Plan_view_of_Korolev...

Mars Expressi jäädvustuste põhjal simuleeritud vaade Koroljevi kraatrile kõrvalt.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar