kolmapäev, 26. juuni 2024

Ilmunud on Täheatlase uustrükk

Ilmunud on uustrükk ühest legendaarsemast kodumaisest astronoomiaraamatust Täheatlas. Esmakordselt 1990. aastal trükisooja näinud Jaak Jaaniste ja Enn Saare raamat tutvustab meie laiuskraadi kohal asuvat tähistaevast, selle näivat liikumist, sellest leitavaid tähtkujusid ning nende osasid. Lisaks antakse ülevaade astronoomia peamistest suundadest, Päikesesüsteemi kehadest ja isegi natukene astroloogiast.



Värske trükk, mille väljaandjaks on MTÜ Tartu Tähetorni Astronoomiaring, on ülesehituselt sama, kuid igas mõttes läbinud uuenduskuuri. Kuigi tähistaevas ja selle liikumist kirjeldavad põhimõtted pole sisuliselt muutunud, on oluliselt paranenud meie teadmised tähistaevast leitavatest objektidest. Näiteks nende mõõtmetest, kaugustest, koostisest... Ka fotograafia ja trükikunst on teinud vahepeal edusamme, tänu millele leiab raamatust kauneid värvifotosid ja detailsemaid illustratsioone.

Meie jaoks on tegemist väga erilise teosega. Vähemalt selle inimese käest, kes hetkel kirjutab, on palju kordi küsinud, et kust sai alguse huvi astronoomia vastu. Lühidalt sai see alguse küsimustest, mis tekkisid lapsena taevast vaadates. Kuid just Täheatlas oli esimene tõsiseltvõetav allikas, mis nendele küsimustele lihtsalt ja arusaadavas keeles ka vastas.



Kindlasti vastab see uues kuues ja tänapäevaste parimate teadmistega kooskõlastatud sisus ka tänaste noorte või ka miks mitte uudishimulike täiskasvanute peamistele astronoomiaga seotud küsimustele. Tekkigu need siis tuulisel sügisõhtul tähistaevast jõllitades või niisama meie koha üle kosmoses mõeldes.
Raamatut saab osta raamatupoodide füüsilistelt ja virtuaalsetelt lettidelt või siis tellida nii-öelda otse allikast (ja veidi soodsamalt) kirjutades Tartu Tähetorni Astronoomiaringi e-postile ring[ät]obs.ee

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar