laupäev, 29. juuni 2024

Hiinlaste Chang'e 6 tõi Kuu tagumiselt küljelt pinnast

Mõned nädalad tagasi kirjutasime, et Kuu niinimetatud tagumisel küljel* maandus Hiina Rahvusliku Kosmoseagentuuri mehitamata missioon Chang'e 6, mille peamiseks ülesandeks oli koguda sealt pinnaseproove ning toimetada need analüüsimiseks tagasi Maale. Õnnestumise korral oleks tegemist esimese taolise saavutusega ajaloos.

Kapsli kõrvale on püstitatud propagandahõnguline Hiina lipp ja asja uuritakse.

Chang'e 6 kuunduri üks jalgadest kindlalt kuupinnases.

Hea meel on veidi hilinenult teada anda, et proovid jõudsid 25. juunil täiesti edukalt tagasi Maale, täpsemalt potsatasid kapsiga Mongoolia steppi ning on nüüdseks toimetatud ettevaatlikuks avamiseks ja sorteerimiseks laborisse. Kuigi Hiina teadlastel on proovide analüüsimiseks arusaadavatel põhjustel eesõigus, on Hiina Kosmosetehnoloogia Akadeemia lubanud, et kahe aasta möödudes pakuvad nad osa proove uurimiseks ka rahvusvahelistele teadlastele. Kusjuures isegi osadele NASA teadlastele on antud spetsiaalne luba esitada taotlus proovidele ligi pääsemiseks. Muidu on NASA töötajatel üsna range keeld Hiinaga koostöd teha.

Samal ajal kui Chang'e 6 proovid Maale jõudsid andis Hiina Kosmosetehnoloogia Akadeemia teada, et nad on kolm aastat tagasi Chang'e 5 missiooniga Kuu meie poole vaatavalt küljelt toodud proovidest avastanud grafeeni. Tegemist on sisuliselt ühe aatomi paksuste süsiniku lehtedega, mille leidmine Kuu pinnasest aitab lahti mõistada, et millised protsessid on Kuud miljardite aastate jooksul vorminud.
Chang'e 6 missioonist kirjutasime eelnevalt siin: https://www.astromaania.ee/search/label/Chang%27e%206
*tagumine külg on kuu poolkera, mis vaatab meist eemale

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar